Het osteopathisch onderzoek begint met een vraaggesprek. Niet alleen uw klachten worden doorgesproken, er kunnen ook vragen worden gesteld over uw algemene gezondheid: hart en bloedvaten, luchtwegen, eventuele behandelingen uit het verleden, medicijngebruik, overig onderzoek, etc.
Na het vraaggesprek wordt de regio onderzocht waar u uw klachten heeft. Tijdens dat onderzoek wordt gekeken of de klachten die u heeft te behandelen zijn door de osteopaat. Als dat mogelijk is start het osteopatisch onderzoek. In dit onderzoek wordt het hele lichaam onderzocht op beweeglijkheid. Het gaat de osteopaat dan om vastzittende gewrichten en spieren, een gespannen middenrif of bindweefsel rondom de organen.
Uit het vraaggesprek en het lichamelijk onderzoek volgt de (osteopatische) diagnose. Hierin worden één of meerdere bewegingsbeperkingen aangegeven die, eenmaal losgemaakt, de oplossing zouden kunnen zijn voor uw klachten. Het behandelplan wordt individueel vastgesteld en met u besproken. Wanneer overleg met uw (huis)arts nodig is, wordt dit met u besproken.
Net zoals het onderzoek wordt de behandeling uitsluitend met de handen uitgevoerd om via zeer lichte of zwaardere mobilisaties, manipulaties en rektechnieken de beweeglijkheid van alle weefsels, gewrichten of organen te herstellen.
De osteopathische behandeling bestaat uit het opheffen van bewegingsbeperkingen om te komen tot een optimaal functioneren van het lichaam. Een osteopaat geeft het lichaam de ruimte om zichzelf te herstellen. De behandeling is afgestemd op de patiënt en de techniekkeuze waarborgt een veilige en doeltreffende behandeling.
In de meeste gevallen moet na 4 behandelingen de klachten duidelijk verbeterd zijn.